duminică, 6 noiembrie 2011

Paine de casa



Locuim in afara tarii de ceva timp si desi variantele de paine sunt fooaarte multe si pe gustul oricarui mofturos, parca tot aia de casa e cea mai buna. Nu se intareste a doua zi, nu se sfaramiteaza cand se invecheste un pic si merge incredibil de bine dupa cateva zile cu un pic de ulei de masline si rumenita un pic in tigaie/grill.

E adevarat ca painea din comert, calda mai ales, te face sa o mananci si cu ochii  - dar - tot nu e ca painea de casa, cea pe care o faci tu singura, fara alte ingrediente surpriza.
Eu am o reteta pe care o folosesc de ceva vreme, mama are una diferita cu mai mai mult ulei - poate o s-o prezint o data si pe-a ei.
Asadar daca vreti sa vedeti cum iese o paine autentica va invit sa o incercati.


Va trebuie:
  • 400 g faina
  • 1 plic drojdie uscata (sau un cub de drojdie proaspata)
  • 250 ml apa calduta
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingura zahar sau una de miere
  • 4 linguri ulei
  • seminte (optional) 


Cum facem: 
  • Turnam faina intr-un vas incapator, adaugam drojdia uscata, sarea si zaharul si amestecam (daca vreti si seminte in paine le adaugati tot acum)
  • Incalzim foarte putin apa intr-un vas - ca de soare - cum zicea bunica mea
  • Adaugam apa peste amestecul de faina si amestecam cu o lingura de lemn pana cand se incorporeaza in mare toata faina
  • Turnam cele 4 linguri de ulei si amestem inca vreo 5-7 minute - daca vi se pare ok lasati lingura si amestecati cu mana, ar trebui ca aluatul sa nu se mai lipeasca de maini; presarati un pic de faina in timpul framantatului daca vedeti ca intra - insa numai cat luati cu degetele nu mai mult
  • Lasam aluatul sa creasca intr-un loc mai caldut cam 45 de min

  • Dupa ce creste vizibil il scoate si il mai framantam un pic, numai cat sa ii dam forma pe care o dorim
  • Transferam aluatul intr-o forma unsa cu ulei - eu folossc una rotunda - il umezim cu o pensula data prin apa numai cat sa luceasca si il crestam cu un cutit foarte bine ascutit in ce mod vreti dam apoi tava la cuptorul incalzit la 180-190 de grade cam 35-40 de minute sau pana cand se rumeneste.
  • Scoatem painea calda din tava si o punem pe un gratar la racit - asa coaja ramane crocanta si miezul moale. Eu o las pe gratarul din cuptor cu usa deschisa. 
Cam asa arata scoasa din cuptor si dupa cateva zile.

Un comentariu: